Team Velo Cycling
SM-Maantie
04.07.2011 00:00

Säkylän maanteillä ratkottiin mestaruuksia
Kesän tärkein pyöräilytapahtuma, maantiepyöräilyn sm-kilpailut, ajettiin Säkylässä. Kilpailureitit oli sijoitettu Säkylän keskustan tuntumaan. Mitaleista käytiin tänäkin vuonna kova taisto. Kolmipäiväisten kisojen aikana reiteillä nähtiin lähes 200 pyöräilijää. Suomen kovimmat maantiepyöräilijät olivat kaikki läsnä. Kilpailua sävytti myös Eurooppa- ja Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin osallistuminen miesten 46 km aika-ajoon.

Perjantaina kilpailtiin epävakaassa säässä aika-ajon suomenmestaruuksista. Kova ukkoskuuro keskeyttikin kilpailun, mutta vain miesten sarja jäi ajamatta. Samalla jäi epäselväksi ministerin kunto tällä hetkellä. Sääolosuhteista ja kilpailun keskeytyksestä huolimatta ministeri Stubb ajoi oman matkansa maaliin.

Naisten sarjat ajettiin hyvissä olosuhteissa. Naisten elite -sarjassa TVC:n joukkue jäi valitettavasti vajaaksi sairastumisen takia. Lietolaisten parhaasta sijoituksesta vastasi Pia Pensaari. Hän ajoi kovatasoisessa kilpailussa sijalle kahdeksan. Anne Rautio sijoittui kauden toisessa kilpailussaan neljänneksitoista. Mestaruus meni odotetusti olympiapaikkaa tavoittelevalle Pia Sundstedtille. Suomen mestaruus toikin Pialle paljon kaivattuja pisteitä matkalla kohti Lontoon olympialaisia.

Nuorten naisten sarjassa oltiin jo lähellä henkilökohtaista mitalia kun Roosa-Maria Mattila ajoi neljänneksi jääden vaivaiset seitsemän sekuntia pronssista. Anna-Mari Saarinen oli kuudes, Jenna Lajunen seitsemäs ja Anni Ellmén yhdestoista. Joukkue oli kuitenkin kokonaisuudessa niin vahva, että joukkuekilpailun tuloksissa tytöt nousivat ykkösiksi. Aika-ajon joukkuemestaruus tuli näin ollen jo toisen kerran peräkkäin TVC:lle Lietoon.
Mestaruuden N-18 sarjassa voitti CCH:n Veera Väkevä perässään Vilma Alanko IK-32 ja Jasmin Kansikas P-P Tampere. Nuorten miesten eli M-18 kilpailussa Liedon Juho Heikonen oli sijalla 12. Mestaruus meni Lahteen Aku Silveniukselle.

Lauantain maantieyhteislähdöistä tulikin tapahtumarikkaita ja varsin raskaita ajureille. Koko päivän vallinnut helteinen sää asetti vaikeat olosuhteet kilpailijoille. Onneksi reitin tasaisuus ja leutotuulinen sää helpotti ajamista.

Naisten lähtö oli perjantain toisintoa eli kärjessä viiletti sama nainen toisen kerran. Pia Sundstedt otti helposti omansa ja vei mestaruuden. Perässään komeetan lailla pyöräilyn huipulle tullut Espoon Riikka Pynnönen ja kolmanneksi kiirehti Kaarinan oma tyttö Mirella Harju. TVC:n Pia Pensaari ajoi pääjoukon mukana lopulta sijalle seitsemän.

Nuorten naisten lähdössä palkintosijat ratkesivat jo kilpailun alkuvaiheessa kun Vilma Alanko, Jasmin Kansikas ja Eveliina Suvisaari karkasivat pääjoukolta. Lopulta Tampereen Jasmin Kansikas vei mestaruuden ennen Vilma Alankoa ja Eveliina Suvisaarta. Pääjoukon loppukirissä oli vahvin TVC:n Anna-Mari Saarinen tullen neljänneksi. Jenna Lajunen ylitti maalilinjan seitsemäntenä.

Nuorten miesten kilpailussa voitto meni Turkuun, kun Ilpo Hiltunen vei vahvalla ajolla mestaruuden Henri Määtän jäädessä hopealle. TVC:n Juho Heikonen tuli maaliin sijalla 11.

Sunnuntaina miesten 190 km kisaan starttasi 70 pyöräilijää. Kisassa riitti vauhtia ja voitto meni odotetusti Kjell Carlstömille. Kjell ajaa ammatikseen Team Sky:ssa ja hän on tänäkin vuonna osallistunut useaan ammattilaistason kilpailuun. Eurosporttia katsovat muistavat ”Kellun” hienot esitykset Italian ympäriajossa tänä vuonna. Toiseksi mestaruuskilpailussa kiirehti Paavo Paajanen ja kolmanneksi Porin Tommi Martikainen.